آیا تا به حال به این فکر کردهاید که خورشید، نزدیکترین ستاره به ما، چقدر داغ است؟ از این گذشته، خورشید با اندازهی غولپیکرش، گرما را برای کل منظومه شمسی ما فراهم میکند.
این توپ درخشان انرژی با شعاع ۶۹۶۳۴۲ کیلومتر، به قدری بزرگ است که بیش از ۱.۳ میلیون زمین را در درون خود جای میدهد. و با هستهای که قادر به انجام واکنشهای گرماهستهای است، مقدار خیره کنندهای گرما تولید میکند.
خورشید چقدر داغ است؟
دما در هستهی خورشید حدود ۱۵ میلیون درجه سانتیگراد و در سطح آن ۵۵۰۰ درجه سانتیگراد است. دما در جو بیرونی پیرامون خورشید حدود ۲ میلیون درجه سانتیگراد است و حتی دمای برخی از مناطق خورشید به ۲۰ میلیون درجه سانتیگراد میرسد.
هستهی ستارهی کوتولهی زرد ما به اندازهای داغ است که واکنشهای گرماهستهای در آن انجام میشود، اما دانشمندان هنوز نمیدانند که چرا دمای جو خورشید تا این حد بالاست. برخی پیشنهاد کردهاند که انرژی از طریق میدان مغناطیسی خورشید به جو آن وارد میشود و در آنجا «منفجر میگردد.» کاوشگر خورشیدی پارکر ناسا که به دور خورشید میچرخد، قصد دارد کشف کند چرا تاج خورشیدی(جو اطراف خورشید) تا این حد داغ است.
چرا خورشید اینقدر داغ است؟
خورشید بسیار داغ است زیرا فشار بسیار زیاد در هستهی آن باعث ایجاد همجوشی هستهای مداومی میشود. گرما، نور و انرژی ایجاد شده در هستهی آن از طریق آن واکنشهای گرماهستهای به سمت خارجی به سوی سطح خورشید، به درون جو آن و به فضای ماوراء آن تابش میکند.اساساً خورشید یک توپ غولپیکر گاز و پلاسما است که ۹۲ درصد از گاز آن از هیدروژن تشکیل شده است. گرانش و فشار بسیار زیاد در هستهی آن باعث میشود که این اتمهای هیدروژن با هم برخورد کنند و هلیوم ایجاد کنند. این فرایند به عنوان “همجوشی هستهای” شناخته میشود. همجوشی هستهای مقدار زیادی گرما و انرژی ایجاد میکند و در سراسر منظومه شمسی پخش میشود.